аялал жуулчлал

Wednesday, May 19, 2010

Ахуйн зөвөлгөө

Жимс ногоо
• Хөргөгчний зориулалтын хэсэгт хүнсний ногоо, жимсийг хадгална. Гэрэл, агаар нэвтрэх үед ногоо, жимсний тэжээллэг чанар нилээд хэмжээгээр алдагддаг.

• Яг хоол хийхийн өмнөхөн ногоог арилгаж, угааж, хэрчих хэрэгтэй, эс тэгвэл витамин алдагдана.

• Удаан хугацаагаар ногоо, жимс хадгалах болбол хөлдөөсөн нь дээр.

• Жимс, ногоог аль болох боловсруулалт хийлгүй хэрэглэвэл ашигтай.

• Усны ууранд түргэн буцалгагч сав, богино долгионы зууханд ногоог болгох хэрэгтэй.

• Хүнсний ногоог чанахдаа бүтнээр, эсвэл томоор хэрчиж, аль болох бага усанд хийвэл тэжээлийн бодис бага алдагдана.

• Болгосон ногоог шууд ид, хадгалах болбол битүү саванд хөргөгчинд түр зуур хадгална.

Мах, загас
• Мах, загасыг хөргөгчнөөс гаргамагц шууд хоол хийх хэрэгтэй. Ил удаан байлгавал элдэв бактери дороо үржинэ.

• Хайруулын таваг, шарах шүүгээ, усны ууранд болговол витамин бараг алдагдахгүй. Богино долгионы зууханд мах болгоход тэжээлийн бодисууд бараг алдагдахгүй боловч амт нь тэр бүр таалагдахгүй.

• Мах, шувууны мах чанасан шөлийг бүү асга, А витамин ихтэй учир сүмс хийгээрэй.

Өндөг
• Зах, гадаа гудамжнаас өндөг худалдаж авч болохгүй. Өндгийг усанд хийж шалгадаг, хөвж байгаа өндгийг шууд хая. Өндгийг угааж хэрэглэ, хальс нь сүвэрхэг тул микроб дотогш нэвтэрч болзошгүй.

• Тахианы шинэ өндгийг хэрэглэж болохгүй, 24 цагийн дараа л идэж болно.

• Өндгийг хөргөгчний хаалганд биш харин дотор нь хадгалах хэрэгтэй.

Сүү, цагаан идээ
• Гэрэлд А витамин устдаг учир сүү, цагаан идээг битүү саванд хөргөгчинд хадгална, задалмагц аль болох хурдан хэрэглэ.

• Түүхий сүү ууж огт болохгүй.

No comments:

Post a Comment