аялал жуулчлал

Thursday, October 22, 2009

Таньд зөвлөх нь

АНУ болоо Европын холбооны улсуудын эрдэмтэд хүний амьдралыг уртасгаж, хөгшрөлтийг сааруулдаг хамгийн ашигтай 20 хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалтыг гаргаад байна.
1.Алим-идээд ханахгүй энэ жимс организмаас хүнд металлуудыг гаргадаг. Мөн цусны судасны уян хатан байдлыг барьж байдаг бодис агуулагддаг учир биднийг инсалт болон инфрактаас хамгаалдаг

2.Хар нэрс-Энэ жимс нь организмын чөлөөт радикалуудыг устгадаг антиоксидантийнхаа агууламжаар тэргүүн байранд байдаг. Хүн нас ахих тусам бодисын солилцооны үр дүнд үүссэн чөлөөт радикалууд хуримтлагддаг ба тэдгээр нь ойр орчныхоо эсүүдийг гэмтээдэг.
3.Үхрийн нүд-Үхрийн нүд нь дархлааг идэвхжүүлж , эсийг залуужуулж , мэдрэлийн системийг бэхжүүлэн , зүрхний үйл ажиллагааг дэмждэг. Мөн даралтыг хэвийн болгодог.

4.Цэцэгт байцаа- Хорт хавдрын эсрэг болон дархлааг сэргээх үйлчилгээтэй. Чөлөөт радикалуудтай тэмцэгч антиоксидантаар баялаг байдаг. Чөлөөт радикалууд нь хөгшрөлтийг процессийг хурдасгадаг гэдгийг эрдэмтэд нотолсон.

5.Улаан лооль-Хавдрийн эсийн хуваагдлыг зогсоодог. Ликопин хэмээх хүчтэй антиоксидант агуулдаг. Мөн ликопин нь зүрх судасны өвчлөлийг багасгадаг.

6.Чий жимс- Чий жимсний үрэнд пиктен ихээр агуулагддаг учир организмийг муу холестрийн , төмөр зэсний давснуудаас ангижруулж цус боловсрох процессийг сайжруулдаг ба антокиан хялгасан судсыг бэхжүүлдэг.

7. Анар- Анар жимсний соконд маш их антиоксидант болон антокиан агуулагддаг. Тэд нь бодисын солилцоо болон цусны эргэлтийг сайжруулдаг бөгөөд судасны ханыг бэхжүүлдэг. Нүдний болор цайрах өвчнөөс сэргийлж чаддаг ба инсалт болон инфрактаас хамгаалдаг.

8. Амтат жүрж- Даралт ихсэх болон судас хатуурах өвчлөлийн үед тустай. Таргалалтыг багасгадаг ба цусан дах холестриний хэмжээг багасгадаг.

9. Тоор- Зүрхний булчинг бэхжүүлдэг.Магни нь бухимдлыг багасгаж сэтгэл санааг өөдрөг болгодог. Мөн арьсийг зөөлөн толигор болгодог.

10. Чавга- Чавга нь гэдэсний үйл ажиллагааг сайжруулж даралт болон бодисын солилцоог хэвийн болгож цусан дах холестриний хэмжээг багасгадагв

No comments:

Post a Comment